Design SuiteAansluitingen tussen dak en muren

Om daken en dakvlakken te laten aansluiten op muren, kunnen muren en daken bijgesneden worden op hun intersecties. Als je een dak creëert op basis van een reeks geselecteerde muren, zal het dak op deze muren aansluiten. Dakvlakken worden gecreëerd zonder aansluiting met de muren.

Een dakcomponent kan aansluiten op meerdere muren en een muur kan aansluiten op meerdere daken. De gekoppelde muren moeten het dak snijden.

De dakrand wordt bepaald door de gekozen instellingen in het dialoogvenster ‘Dakcomponentinstellingen’ voor de dakrand en de componenten in de muur. Als de muren bewerkt worden (verplaatsen, vervormen, vervangen of door een verandering in de muurstijl, muurdikte of muurcomponenten), wordt de dakcomponenten automatisch bijgewerkt. Als de muren echter zodanig veranderen dat de dakcomponentenhun aansluiting op de muur niet langer kunnen behouden, heb je de mogelijkheid om de aansluiting handmatig te creëren op basis van het dak dat gekoppeld was aan de muren.

Omdat muren en dakcomponenten gekoppeld zijn, worden snedevensters nauwkeurig weergegeven. Wanneer je een snedevenster creëert, kunnen gelijkaardige componentvullingen worden samengenomen en als eenzelfde eenheid worden weergegeven (zie Geavanceerde instellingen - zichtvenster op presentatielaag).

Een dak dat aansluit op muren, kan verplaatst worden naar een andere laag zonder de aansluiting te verliezen.

Daken koppelen aan muren

Handmatig getekende daken (op basis van een polylijn) kunnen gekoppeld worden aan een reeks muren en aldus omgezet worden in een gekoppeld dak. Op dezelfde manier kan je een dak dat reeds aansluit op muren, koppelen aan een andere reeks muren.

Muren zijn gekoppeld aan daken wanneer de muren en het dak elkaar snijden in 2D/Planaanzicht.

Om handmatig getekende daken om te zetten naar automatisch gekoppelde daken:

Selecteer een dak zonder aansluiting. In het Infopalet geeft de keuzelijst Muuraansluiting aan op hoeveel muren het dak is aangesloten: 0 Muren.

Selecteer in de keuzelijst Muuraansluiting de optie ‘Selecteer muren om aan te sluiten’.

De aanwijzer verandert in een handje.

Klik op elke muur waaraan je het dak wilt koppelen. De geselecteerde muren lichten op.

Klik op Enter of het vinkje in de Methodebalk om de actie te voltooien.

Het dak is nu gekoppeld aan de reeks muren.

Daken loskoppelen van muren

Daken kunnen via een optie in het Infopalet worden losgekoppeld van de muren waaraan ze gekoppeld zijn.

Om automatisch gekoppelde daken los te koppelen:

Selecteer het gekoppelde dak. De parameter Muuraansluiting in het Infopalet geeft het aantal muren weer waaraan het dak is gekoppeld.

Selecteer in deze keuzelijst de optie ‘Muren niet aansluiten’.

De aansluiting tussen dak en muren verdwijnt. Het dak blijft echter op dezelfde locatie in de tekening. De parameter Muuraansluiting geeft nu 0 Muren weer. Er zijn geen volumebewerkingen meer en er worden geen componenten meer bijgesneden.

Dakcomponenten creëren

Dakstijlen gebruiken

Een dakvlak creëren

Daken creëren